26.05.2009 17:47

Móda v historii: Účesy za dob antiky

Antické účesy můžeme poznávat z Homérových eposů, známe je i z různých soch a obrazů na vázách. Chcete-li si však přečíst, černé na bílém, jaké účesy byly v době starověkého Řecka a Říma in, kdo udával jejich módu a jak se o účesy pečovalo, nenechte si ujít následující řádky.

Účesy Řeků

Starověký Řekové a Řekyně o své vlasy náležitě pečovali. Snad i z toho důvodu, že bylo hitem nosit vlasy dlouhé, a to bez rozdílu pohlaví. Pouze otroci nosívali vlasy krátké či vyholené, snad proto, aby se na první pohled vidělo, kdo je tady pánem a kdo poddaným… Muži nosívali v 6. století vlasy spletené v copánky, v 5. století si jej přistřihovali. U žen byly módní vlasy zkadeřené, volně spuštěné a sčesané do čela (v oblibě bylo nízké čelo) nebo vlasy stočené v uzel či upravené do pletenců. Účesy se stejně jako dnes zdobili stužkami a čelenkami, ale také síťkami, čepcem či zcela jednoduše vínkem z květů. 

Účesy Římanů

Římané nosívali, stejně tak jako Řekové, vlasy dlouhé a jen trošičku si je zastřihávali nůžkami. Vše se ale změnilo ve 3. století př.n.l. V té době si totiž svobodní občané nechávali upravovat své účesy holiči, kteří se do Říma dostávali z řeckých osad na Sicílii. Od té doby byly u mužů obvyklé krátce střižené vlasy. U žen a dětí to však neplatilo. Dívčí účesy se vyznačovaly uzlem na týle či na temeni hlavy, nevěsty tzv. vestálkám, resp.6 pletenci. Tento účes nevěstinek byl inspirován sborem šesti kněžek, které nastupovali v úřad (pod pravomoc římského krále) již v 6-ti letech a pod trestem smrti si musely uchovat své panenství. Vdané ženy nosily složitý, většinou vysoký účes, tzv. tutulus, který byl zdobený stuhami nebo sevřený síťkou a podpíraný vlásenkami a jehlicemi. V době republiky a na počátku císařství byly v móde poměrně prosté účesy, charakteristické pěšinkou uprostřed a vlnou na stranu, které v 1. století našeho letopočtu vystřídaly bohaté prstence a vlnky nad čelem. Poté se s účesy doslova roztrhl pytel. Císařovny udávající tehdejší módu měnili své účesy takřka ze dne na den.

Řekové i Římané o své vlasy vskutku pečovali, a to za použití mýdla, olejů i mastí. Také barvení a odbarvování převzaté z Řecka, bylo za dob císařského Říma, běžnou praxí. Ženy z vších vrstev používali pro obohacení svého účesů mimo jiné i paruky (galerus). Ke zkadeření vlasů se používalo, namísto kulmy, rozžhavených želízek.

Účesy za dob antiky.Účesy za dob antiky.

Účesy za dob antiky.Účesy za dob antiky.

Zdroj: Encyklopedie antiky, Ludvík Svoboda.

Zdroj obrázků: www.alldressforms.com

—————

Zpět


Londyn - info (nejen) na cesty

Dalekohledy