22.05.2009 23:11

Co člověka bolí, když má osteoporózu?

To, že je pro osteoporózu typická bolest kostí a kloubů je jedním z nejčastějších mýtů tohoto onemocnění. Naopak, záludnost této choroby spočívá v jejím nenápadném průběhu, který často končí spontánní zlomeninou. Přesto je osteoporóza často spojena s akutní i chronickou bolestí. Co tedy člověka bolí, když má osteoporózu a proč?

Následky osteoporózy bolí

Osteoporóza si díky svému nenápadnému průběhu vysloužila přezdívku „tichý zloděj kostí“ či „tichá pandemie“. „Tichý zloděj“ okrádá kosti o jejich hmotu a tím je zeslabuje. Kosti se tak stávají křehčí a snadněji se lámou. Mezi nejčastější osteoporotické zlomeniny, tedy zlomeniny v důsledku osteoporózy, patří zlomenina krčku stehenní kosti, zlomenina obratle a zlomenina zápěstí. Tyto úrazy pak jsou spojeny s akutní a masivní bolestí postižené oblasti. Navíc je bolest zlomenin často dlouhodobá a mnohdy přerůstá i v bolesti chronické. Ty značně omezují nemocného a mohou ho vyřadit i z běžného života.

Bolesti zad

Bolesti zad jsou často jedním z příznaků pokročilé osteoporózy. Jsou-li osteoporózou zeslabeny páteřní obratle, dochází u nich velmi snadno, například pouhým zakašláním,  k drobným trhlinkám (mikrozlomeninám uvnitř kostí) a následnému stlačení obratle (kompresní zlomenina obratle) či k jejich rozdrcení. To se projevuje bolestmi zad, které jsou závislé na míře poškození. Při mikrozlomenině se může se objevit pálivá bolest v oblasti páteře, která se zmírní po ulehnutí postiženého. Silná a prudká bolest zad signalizuje téměř vždy kompresní zlomeninu obratle, která znamená závažnou komplikaci. Bolest po zlomenině obratle je intenzivní a dlouhodobá (4-5 týdnů) a vyžaduje klid na lůžku. V důsledku těchto zlomenin dochází navíc ke zmenšení postavy (až o několik centimetrů) a k ohnutí zad.

Nepodceňujte bolest

Akutní i chronická bolest zad může mít mnoho příčin a nemusí vždy znamenat právě osteoporózu. Přesto je vhodné, zejména při dlouhotrvajících bolestech, navštívit odborníka.

Osteoporóza, na kterou se často přijde až při spontánní zlomenině, je totiž velice častým onemocněním. Tato choroba je ale naštěstí odborníkem poměrně snadno rozpoznatelná a při včasné diagnóze i dobře léčitelná. 

—————

Zpět


Diskusní téma: Co člověka bolí, když má osteoporózu?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.





   Doporučujeme:

Prozdravi.cz


Londyn - info (nejen) na cesty

Dalekohledy